A Pattern csapatának legjobb tippjei a távmunkához – 2. rész

Ezek alapján folytatjuk cikksorozatunkat, amiben megosztjuk veletek csapatunk személyes tippjeit arról, hogy hogyan maradunk produktívak az otthoni munka során, valamint, hogyan egyensúlyozzuk a családi programokat és a munkát. 

Bea tippjei

Tomato Timer
Nagyon hasznos böngésző bővítmény az igazán hatékony munkáért. Be lehet állítani a saját munkaintervallumaid amit egy időzítő jelez illetve tiltott weboldalakat is amiket nem enged megnyitni ha az időzítő be van kapcsolva, így esélyed sincs a Facebook-ra keveredni – még véletlenül sem. A szünetekben feloldja a korlátozást, így akkor böngészhetsz amit szeretnél de csak néhány percig, így ez azoknak lehet nagyon hasznos akik hozzám hasonlóan hajlamosak elveszni az érdekes de nem munkához kapcsolódó tartalmakban.

Momentum
Szintén böngésző bővítmény, ami kezdőoldalként jelenik meg naponta változó, gyönyörű tájképekkel. Be lehet állítani napi fő fókuszt és állandó task listát. Azoknak ajánlom, akiknek fontos hogy mindig kéznél legyen a lista és nem fontos hogy kategorizálják a teendőket.

Zene
Nálam elengedhetetlen a zenei aláfestés, Spotify nélkül el sem tudom képzelni az életem. A legjobb hogy rengeteg előre összeállított lejátszási listából válogathatok, így ha a saját zenéimet már unom akkor mindig felfedezhetek valami újat.

Csak kényelmesen
Kanapén, fotelben vagy íróasztalnál – a lényeg hogy kényelembe tudd magad helyezni, és ez mindenkinek mást jelent. Személy szerint a kanapéra szavazok egy pihe puha pléd társaságában, és igyekszem mindent amire szükségem van karnyújtásnyi távolságba helyezni. A reggeli öltözéskor fontos szempont, hogy amit felveszek szintén legyen kényelmes, persze ha videohívásod lesz aznap akkor érdemes arra figyelni, hogy legalább felülre valami prezentálhatót húzz fel. 

Bea távmunka

Tamás tippjei

Tervezzetek közösen

Nálunk most egy lakásban egyszerre dolgozik főállásban két felnőtt, tanul egy másodikos és “nyaral” egy nagycsoportos óvodás. Ez értelemszerűen nehezen működik, főleg úgy, hogy a mindig biztos segítő nagy- és dédszülők nem tudnak segíteni (illetve felelőtlenség lenne a segítségüket elfogadni). Ezt úgy próbáljuk kiküszöbölni a feleségemmel, hogy felosztottuk a napot másfél órás blokkokra, ahol egyikünk vagy másikunk dolgozik, míg a másik a gyerekekkel foglalkozik, illetve egy másfél órás blokkra, ahol a gyerekek képernyő előtt ülnek és mindketten tudunk dolgozni. Mindig este tervezzük a következő napot a fix meetingeket figyelembe véve, így mindkettőnk valamennyire biztosan tud tervezni. 

Ne szálljon el a képernyőidő

Figyeljünk a képernyőidőre. Magunknál is, de elsősorban gyerekeknél. A most kezdődő távoktatást főleg a fiunk korosztálya nehezen tudja kezelni (Google Classroom notification!!! fel tudom hívni Hangoutson a barátomat!!! nem írok még biztosan, de mostantól csak tableten fogok írni!!), segítségre van szüksége. Szerencsére a tanárok is partnerek abban, hogy a digitálisan feladott és ellenőrzött feladatokat lehetőleg hagyományos / online módon oldják meg a gyerekek, ami viszont azt jelenti, hogy fokozott időráfordítást igényelnek a szülőktől.

Maradjon me time

Iskolás és óvodás gyerekekkel otthonról főállásban dolgozó szülők (főleg, ha mindkét szülő dolgozik) valószínűleg el kell, hogy fogadják, hogy a saját magukra szánt kikapcsolódó idő megszűnik napközben (feltéve, hogy megközelítőleg 8 órát mindenki le akar dolgozni). Számunkra fontos viszont, hogy valamilyen szinten megmaradjon az egyensúly, amit a gyerekek (és saját!) biológiai órája függvényében reggel, vagy este érdemes beiktatni. Ez nálunk azt is jelenti, hogy a reggel vagy este (amikor alszanak a gyerekek) kiemelten beszélgetésre, filmezésre, olvasásra, sportra marad még akkor is, ha lenne mit dolgozni. Ha nap közben egyáltalán nincs szünet, akkor érdemes előtte vagy utána helyet csinálni neki!

Tamás távmunka

Farkas Dani tippjei

A többiek felsoroltak szinte mindent, talán két kivételtől eltekintve:

Nézz körül vannak-e idősek a környezetben és segíts ha teheted: Nálunk a házban lakik egy idős házaspár súlyos beteg férjjel. Ettől a héttől én vásárolok be nekik. Fontos, hogy maguktól ezek az emberek nem fognak segítségért jönni hozzád, te menj oda, kérdezd meg mit segíthetsz. Kérlek, miután elolvastad ezen sorokat ne ugorj tovább, 10 másodpercig éld bele magad a helyzetükbe és ne mondd azt magadnak, hogy nekem is van családom, először róluk kell gondoskodnom, mert mikor nekik vásárolsz, az a plusz amit a kosaradba raksz már nem igazán számít. 

Tanulj. A HO és a karantén együtt biztos hogy szabadít fel időt, ha teheted ne mind a családodba vagy kikapcsolódásba fektesd, fektesd magadba, a jövődbe is. Keress olyan képzéseket, amik valahogy kapcsolhatók a szakmádhoz, sok ingyenes is létezik, de pár 10 EUR-ért plecsnivel is elérhetőek komplett szakmák. Nézz körül a Coursera vagy az Udemy oldalán, tanulj, légy okosabb, térj vissza többként a végén. Én HTML és CSS kurzust tervezek.  

Dani távmunka

Cikkünk 1. részét itt találjátok.