A következő cikkben összefoglaltuk, hogy csapatunk, hogy állt hozzá a távmunkához és ki, hogyan hozta ki belőle a legjobbat. Megosztjuk veletek személyes tippjeinket, arról, hogy hogyan próbálunk így is produktívak maradni és hogyan egyensúlyozzuk a családi programokat és a munkát. Csapatunkban vannak családosok, egyedülállók, huszonévesek, negyven felettiek, így többféle perspektívából láthatjátok át az otthoni munkavégzés jellegzetességeit. 

Tóni tippjei

Legyél te, aki energiát ad a többieknek!

Ha te vagy az a szerencsés, aki ebben az élethelyzetben is megtalálod a legeldugottabb pozitívumot illetve aki még mindig túlárad az energiától, akkor igyekezz átragasztani ezt a többiekre. A vírus helyett terjeszd az életvidám szemléletet.

Sokan maradtak otthon egyedül és nem mindenki reagál jól a bezártságra. Szerencsémre én a 8 hónapja önkéntes karanténban (a.k.a. szülési szabadságon) lévő feleségem mellé kerültem HO-ba, aki fekete öves otthon maradóként kiváló útmutatásokkal szolgál.

Akiknek nincs ilyen szerencséjük, azoknak és persze magunknak szervezzünk videós találkozókat, erre rengeteg opció van pl. Zoom, Messenger, Google Duo. Reggeli, brunch, gyors kávé, meló utáni társasozás, iszogatás, közös edzés. A nevetés, feltöltődés garantált. 

Ne mérgezd magad állandó hírolvasással, jelölj ki 2-3 időpontot a napodban, amikor végig pörgetsz pár híroldalt, viszont sose ezzel zárd, vagy kezd a napod. 

Jöhetnek az új hobbik?

Ha végképp nem tudsz magaddal mit kezdeni kezdj új hobbiba és nem… nem most jött el a borkóstolók, otthoni könyvklubok vagy a koncertek ideje, de mindennek jöhet az online verziója, ha értelmezhető. 

Olvass, rajzolj, fess, jógázz, zenélj, preparálj állatot, legózz, süss sütit, vagy jöhet az Xbox! Végső soron keresd meg a lakásban azokat a dolgokat, amiket már régóta halogatsz, fűszerek rendezése, túl burjánzó szobanövények szétültetése, képek, polcok felrakása, égők cseréje, kisebb festések, nyikorgó ajtók WD40-el kezelése, a 3-4. hét után már akár a könyvek ABC sorrendbe rendezése.  

Time management

Baromira össze tud csúszni a meló és magánélet. Vagy túl sokat fogsz dolgozni és csak azt látod, ahogy a laptop mellett életed szerelme cserélgeti a tányérokat, poharakat, vagy semmivel sem fogsz haladni, mert egy 8 hónapos kislánnyal labdázol, dalolászol vagy épp kartondobozból alagutat, esetleg aktuálisan bunkert építesz, szóval jobban jársz, ha a naptáradba feltervezed a napod. 

Én például a reggeli készülődés és az utazások helyére betehettem végre az edzéseket illetve most minden alkalommal közösen étkezünk. Végül hányszor elmondtad már a melóban, hogy ebéd után milyen jó lenne ledőlni kicsit, hát most megteheted. 

Végül pár tipp a munkához

Ha van rá lehetőséged dolgozz a szabadban (erkély, terasz, kert, nyitott ablak), a friss levegő csodákra képes, még a legmonotonabb munka is felüdülés a madár csicsergéssel tarkított, tompa városi morajlás mellett.

Nekem az is bevált, hogy a jegyzetelést, extra odafigyelést nem igénylő conf call-ok mellett tollal játszós pótcselekvés helyett gyors és egyszerű házi munkákat végzek, például elindítok egy mosást vagy összeszedem a széthagyott játékokat. De ezt mindenki mérlegelje maga, hogy tud-e figyelni és nem mélázik el azon, hogy vajon a kedvenc pulcsija mosható-e Eco pamut 60-on.

Ha már conf call… merd bekapcsolni a videó megosztást és ülj be valami vidámabb, izgalmasabb háttér elé, kötetlenebb egyeztetések esetén egy kis MTV cribs jellegű lakásbemutató is jöhet. Dobd fel ezzel a többiek napját! 

Tóni távmunka tippjei

Kamilla tippjei

Trello board

Már régóta rajongója vagyok a Trello boardoknak, hiszen itt projektek alapján tudom rendezni a feladataimat, határidőt tudok hozzájuk rendelni, továbbá, látom, hogy milyen feladatokat végeztem már el és mik várnak még rám.

Akaraterő vs. környezet

Tudom sok embernek fontos, hogy nyugodt, csendes környezetet találjon az otthoni munkához, valakinek szüksége van a két képernyőre, a munkahelyi egerére, vagy a tökéletes gurulós székre. Személy szerint nekem a legfontosabb a gondolkodásmód és a fegyelmezettség. Elég egy laptop és internet ahhoz, hogy elkezdjek dolgozni, ha eldöntöm, hogy én most dolgozni fogok. Most például egy kanapén ülök, de ágyban, konyhában, nappaliban is szívesen nekikezdek a dolgoknak.
Az egyetlen nehézség akkor van, amikor a családom közelében próbálok produktív lenni. Mivel velük szívesen töltök időt, és ritkán látom őket, mellettük nehezen veszem rá magam a munkára.

Zene

Azok közé tartozom, akit felpörget a zene és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy fókuszban maradjak. Egy jó fülhallgatóval pedig a felesleges zajokat is ki tudom szűrni a környezetemből.

Kerüld a telefont

Bármi áron próbáld meg elkerülni a telefonodat és főként a közösségi média alkalmazásokat. Kapcsold ki az értesítéseket, és némítsd le a telefonodat, de a legjobb megoldás, ha a szobád másik végébe helyezed, amikor mély fókuszban kell maradnod a munkához.

Kamilla távmunka tippjei

Kristóf tippjei

Törődj többet a testeddel

El kell fogadnunk, hogy a többségünk át fog esni a koronavíruson a következő hónapokban. Nagyon nem mindegy, hogy az immunrendszerünket milyen állapotban éri majd a támadás. Fel kell készíteni: ha dohányzol, soha nem volt jobb alkalom leszokni, ne terheljük alkohollal, kialvatlansággal, együnk egészséges ételeket, toljuk a Béres cseppet és akkor nem lesz baj. Ha még kétnaponta 30 perc futás/evezés/tornázás is belefér ebben a gyönyörű időben, még jobb! 

Törődj többet az idősekkel

Néha idős rokonaink nehezebben értik meg a helyzet komolyságát, mint a gyerekeink. Igaz, hogy túléltek háborút, forradalmat, de ez most más. Miattuk áll most az ország, értük maradunk otthon, vesztünk el munkahelyeket, mondunk le sok mindenről, az a minimum, hogy ők is otthon maradnak! Nincs csak leugrom egy tejért, meg misére kell menni, meg csak a piacon van szép zöldség! Vásároljunk helyettük, beszélgessünk velük sokat videón, de értessük meg velük, hogy miattuk vigyáz most mindenki! 

Kristóf távmunka tippjei

Dani tippjei

Helyezd magad kényelembe

A távmunka egyik legnagyobb előnye, hogy otthonod nyugalmában és biztonságában dolgozhatsz. Akár kedvenc pizsamádban a laptopoddal az öledben, a kanapén, a szőnyegen vagy akár az ágyban ülve is elvégezheted a napi feladatokat. Azonban érdemes odafigyelni a megfelelő testtartásra is munka közben, mert könnyen kialakulhat akár hátfájás is. Ha kényelmesen elhelyezkedtél és fizikailag jól érzed magad, a munkával is hatékonyabban fogsz haladni.

Távmunka tippek Dani

Ingázás helyett legyél rugalmasabb

Jelentős lehet az utazással eltöltött idő hiánya is, hiszen így nem kell a buszra vagy villamosra várni, illetve dugóban sem kell ülnöd az irodáig, amivel 30-90 percet is könnyedén megspórolhatsz. Az így felszabadult időben több mindent el tudsz intézni, rugalmasabban tudod beosztani a napi feladatokat.

Maradj rendszerezett

Harmadik nagy előnye, hogy te osztod be a napodat, nem kell másokhoz alkalmazkodni. Sajnos ez a hátránya is egyben, mivel rengeteg otthoni tevékenység elvonhatja a figyelmedet. Érdemes kialakítani egy struktúrát, napi rutint – esetleg egyeztetve lakótársakkal -, hogy adott időben szigorúan a munkával foglalkozol, illetve mikor van ebédszünet és így tovább. Így nem fog a napod káosszá válni és sokkal tervezhetőbbé lesz.

Olvassátok el cikkünk 2. részét is többi kollégánk legjobb home office tippjeihez.